Професия Оценител

30.01.2018

Оценителите на активи са експерти, за които се знае малко, макар услугите им да се ползват навсякъде. Най-често се нуждаем от тях, когато теглим кредити за покупка на имоти или когато искаме да продадем нещо, чиято стойност не знаем.

По неофициални данни на гилдията в България има около 3 хил. квалифицирани експерт- оценители, като броят им е недостатъчен и на пазара има недостиг. Голяма част от работещите по специалността са в напреднала възраст, а от кадри има нужда. И причината е, че веднъж изготвена, оценката на даден актив постоянно има нужда от актуализация. Това прави работата на оценителите незаменима и в годините на възход, и в годините на криза за икономическия цикъл.

Входът към тази професия може да бъде както през обща икономическа специалност, така и през инженерно или техническо образование. А с придобиването на сертификата за правоспособност се поставя само началото на дълъг процес по усъвършенстване на уменията.

Според работещите като оценители в гилдията има недостиг на професионалисти и дигитализацията няма да "отхапе" от хляба им. И за разлика от други професии в тази няма опасност да станеш излишен с прехвърлянето на петдесетте.

Прочети тук публикацията в "Капитал"